Regler för företagsgåvor

Det finns vissa regler man bör tänka på som rör presentgåvor innan man bestämmer sig för att göra reklam i form av företagsgåvor. Det är till exempel olagligt att ge en företagspresent som kan ses som en muta eller en gåva som kräver en motpresentation av mottagaren. Det finns regler som rör både presenter företag ger till sina anställda och till nya/gamla kunder.

Vad finns det för regler angående gåvor man bör tänka på som företag?

Till kunder och anställda

Ett företag har möjlighet att dela ut reklamgåvor till kunder och anställda så länge det finns en anknytning mellan presenten och företager. Man kan dela ut gåvor till kunder och leverantörer som ett tecken på uppskattning för att behålla en bra relation eller i samband av ett nytt samarbete. Dessa gåvor får enligt lag inte kräva någon motpresentation av mottagaren och måste lämnas direkt vid representationstillfället. Dessa gåvor får heller inte framstå som mutor eller liknande, och därför kan det vara bra att köpa något i en lägre prisklass, till exempel pennor eller blommor.

Jubileumsgåva

En Jubileumsgåva är en present som företag delar ut i samband med ett jubileum. Det kan tillexempel vara när företaget firar 50- eller 100årsjubeleum. Dessa gåvor får inte överskrida 1350 kronor inklusive moms. Vanligast är att dessa gåvor delas ut av företaget till de anställda.

Julgåva

Julgåvor är vanligt att företag ger till sina anställda för att visa tacksamhet och visa att man bryr sig. Det är också vanligt att företag ger julgåvor till andra företag för ett bra samarbete eller liknande. Dessa gåvor kan innehålla reklam så att mottagaren kommer ihåg företagets logga och därmed kan man marknadsföra sig samtidigt som man visar uppskattning genom en julgåva. Dessa gåvor är skattefria om de inte överskrider 450 kronor inklusive moms.

Minnesgåva

Minnesgåvor är något av minneskaraktär som delas ut till varaktigt anställda i samband med att personen uppnår en viss ålder eller liknande. Det kan till exempel vara att den anställda fyller 50 år eller har varit anställd på företaget i 30 år. Dessa gåvor kan också delas ut i samband med att en anställning upphör, och därmed delas ut som tack för tiden på företaget. Alla minnesgåvor är skattefria så länge de inte överskrider 15 000 kronor inklusive moms. Dessa gåvor får heller inte delas ut vid mer än ett tillfälle utöver när anställningen upphör.

 

Viktigt att tänka på vilka man ger till

För att nå ut till så många som möjligt och lyckas med sin marknadsföring av företagsgåvor är det viktigt att tänka på vad man ger för present till vilken kund. Det är smart att anpassa sina gåvor efter mottagarens behov för att försäkra sig om att personen kommer använda sig av presenten. Ger man till exempel ett USB-minne till någon som aldrig kommer ha användning av ett sådant är marknadsföringen lönlös då ingen kommer att se produkten. Ger man istället en kalender med en logga på till ett företag att hänga upp på väggen i fikarummet kommer många att se kalendern och därmed loggan.